10 ian. 19

Stevia Rebaudiana este  originara din America de Sud.  Aproape toate partile din planta au gust dulce , cu toate acestea, steviozidele dulci sunt concentrate de obicei mai mult in frunze.

In  habitatul ei natural, frunzele de stevie sunt recoltate atunci cand este  necesar. In general, frunzele sunt uscate, si depozitate in spatii curate si aerisite pentru o utilizare viitoare. Ele pot fi folosite  in indulcirea preparatelor fara a fi procesate in prealabil, cu toate ca pe piata romaneasca ajung in mare parte produse din Stevia Rebaudiana  rafinate.

Procesarea frunzelor  de stevia se face printrun proces de rafinare ce implica folosirea de chimicale periculoase corpului, desi produsul final se comercializeaza ca fiind unul natural. Pereti celulelor frunzei de stevia sunt foarte rezistenti , nefiind  o planta productiva (pentru lacomia umana)  prin metodele de extragere naturala.  Pentru a extrage steviolul  astfel incat sa avem o concentratie de 300 de ori  mai mare decat zaharul  metodele folosite sunt extreme de nocive .

Cantitatea de frunze pe care trebuie sa o folosim este mica pentru ca stevia nerafinata este de 40 de ori mai dulce decat zaharul.  Se poate face de asemenea  un sirop concentrate de stevia  prin fierberea unei cantitati de 200 ml apa  si adaugarea a 4 grame de frunze uscate. Dup ce fierb 2-3 minute se stinge focul, se acopera, si se mai lasa 20-30 minute, dupa care se strecoara ,  lichidul obtinut se tine la frigider si se foloses te atunci cand este nevoie.

 

Beneficii pentru sanatate

Studiile au aratat ca folosirea steviei  ca supliment poate reduce tensiunea arteriala.  Unele dintre studii facute pe pacientii cu diabet  de tip 2 care au luat la o masa 1 gram de stevia  au avut  o reducere a concentratiei de glucoza in sange de aproximativ 18%.

Spre deosebire de ceilalti indulcitori, stevia,  fiind un indulcitor natural nu  are efecte secundare si nici nu favorizeaza aparitia cariilor.

Datorita faptului ca organismal nu metabolizeaza  glucozitii din frunzele  de stevia, aceasta nu furnizeaza calori.

Stevia este foarte eficienta  si in dieta de slabit deoarece nu are calorii, poate fi folosita in indulcirea bauturilor si a deserturilor.  Folosit ca o alternativea la zahar si in combinatie cu exercitii fizice  si o dieta echilibrata, acest indulcitor natural poate fi foarte util pentru a pierde sau a controla excesul de kilograme.

Cercetatorii americani au descoperit ca stevia  este un bun diuretic natural, ajuta la eliminarea retentiei de lichide  si totodata inlatura oboseala fizica si mentala.

Substantele antibacteriene  si antiinflamatoare impiedica inmultirea bacteriilor in cavitatea bucala care formeaza  gingivita si cariile dentare, in sensul asta se poate folosii o apa de gura facuta cu frunze de stevia.

Glicozidele vegetale care se gasesc in stevia au un efect calmant asupra iritatiei mucoasei  gastrice. O ceasca de ceai rece de stevia va poate proteja de arsuri gastrice, in timp ce o ceasca de ceai fierbinte poate rezolva problemele  legate de dificultatiile digestive.

Autoritate Europeana pentru Siguranta Alimentelor a stability o doza maxima zilnica de stevia de 4 mg/kg corp de steviol ceea ce inseamna 1 lingurita de steviol pur sau 5 lingurite de frunze  uscate si maruntite.

 

Stevia Rebaudiana este  originara din America de Sud.  Aproape toate partile din planta au gust dulce , cu toate acestea, steviozidele dulci sunt concentrate de obicei mai mult in frunze.

In  habitatul ei natural, frunzele de stevie sunt recoltate atunci cand este  necesar. In general, frunzele sunt uscate, si depozitate in spatii curate si aerisite pentru o utilizare viitoare. Ele pot fi folosite  in indulcirea preparatelor fara a fi procesate in prealabil, cu toate ca pe piata romaneasca ajung in mare parte produse din Stevia Rebaudiana  rafinate.

Procesarea frunzelor  de stevia se face printrun proces de rafinare ce implica folosirea de chimicale periculoase corpului, desi produsul final se comercializeaza ca fiind unul natural. Pereti celulelor frunzei de stevia sunt foarte rezistenti , nefiind  o planta productiva (pentru lacomia umana)  prin metodele de extragere naturala.  Pentru a extrage steviolul  astfel incat sa avem o concentratie de 300 de ori  mai mare decat zaharul  metodele folosite sunt extreme de nocive .

Cantitatea de frunze pe care trebuie sa o folosim este mica pentru ca stevia nerafinata este de 40 de ori mai dulce decat zaharul.  Se poate face de asemenea  un sirop concentrate de stevia  prin fierberea unei cantitati de 200 ml apa  si adaugarea a 4 grame de frunze uscate. Dup ce fierb 2-3 minute se stinge focul, se acopera, si se mai lasa 20-30 minute, dupa care se strecoara ,  lichidul obtinut se tine la frigider si se foloses te atunci cand este nevoie.

 

Beneficii pentru sanatate

Studiile au aratat ca folosirea steviei  ca supliment poate reduce tensiunea arteriala.  Unele dintre studii facute pe pacientii cu diabet  de tip 2 care au luat la o masa 1 gram de stevia  au avut  o reducere a concentratiei de glucoza in sange de aproximativ 18%.

Spre deosebire de ceilalti indulcitori, stevia,  fiind un indulcitor natural nu  are efecte secundare si nici nu favorizeaza aparitia cariilor.

Datorita faptului ca organismal nu metabolizeaza  glucozitii din frunzele  de stevia, aceasta nu furnizeaza calori.

Stevia este foarte eficienta  si in dieta de slabit deoarece nu are calorii, poate fi folosita in indulcirea bauturilor si a deserturilor.  Folosit ca o alternativea la zahar si in combinatie cu exercitii fizice  si o dieta echilibrata, acest indulcitor natural poate fi foarte util pentru a pierde sau a controla excesul de kilograme.

Cercetatorii americani au descoperit ca stevia  este un bun diuretic natural, ajuta la eliminarea retentiei de lichide  si totodata inlatura oboseala fizica si mentala.

Substantele antibacteriene  si antiinflamatoare impiedica inmultirea bacteriilor in cavitatea bucala care formeaza  gingivita si cariile dentare, in sensul asta se poate folosii o apa de gura facuta cu frunze de stevia.

Glicozidele vegetale care se gasesc in stevia au un efect calmant asupra iritatiei mucoasei  gastrice. O ceasca de ceai rece de stevia va poate proteja de arsuri gastrice, in timp ce o ceasca de ceai fierbinte poate rezolva problemele  legate de dificultatiile digestive.

Autoritate Europeana pentru Siguranta Alimentelor a stability o doza maxima zilnica de stevia de 4 mg/kg corp de steviol ceea ce inseamna 1 lingurita de steviol pur sau 5 lingurite de frunze  uscate si maruntite.


Category: Uncategorized

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *