15 sept. 13

Vremea capricioasa i-a indemnat pe fermierii nostri sa schimbe graul sau porumbul cu plantatii exotice, mult mai profitabile.

Asa se face ca suprafete tot mai mari sunt cultivate cu fructe de goji, numite „elixirul tineretii”, sau cu migdali din Africa de Nord.

Goji, numit si „fructul tineretii vesnice” s-a transformat pentru cativa romani intr-o sursa de profit. Domnul Marin Constantin a inceput afacerea in urma cu 3 ani.

Cand este seceta, avand o radacina pivotanta, rezista foarte bine si la verile lipsite de apa, la mare seceta. Acum au fost ploile foarte bune si au inceput sa se faca„, spune Marin Constantin.

La 15 kilometri de Satu Mare, un alt fermier mizeaza pe fructele goji, pe care le creste ecologic pe 2,5 hectare si planuieste ca in cativa ani sa isi extinda afacerea pe 13 hectare.

Kolbaszer Emeric, producator goji: „E e o nisa pe piata europeana. Eu am cam 5 kilograme pe copac, ori 1200 de copaci, deci 1200 ori 5, va dati seama cat iese la hectar„.

Peste 6 tone, chiar din al doilea an de productie. Ceea ce inseamna un venit de 60.000 de euro.

Investitia initiala intr-o plantatie de goji este de 10.000 de euro pe hectar. Dupa cinci ani, profitul ajunge si la 40.000 de euro pe hectar, pentru ca un kilogram de fructe uscate se vinde cu pana la 100 de lei.

Goji este originar din Himalaya si este considerat un adevarat izvor de sanatate. Este folosit de mii de ani de terapeutii chinezi si tibetani. Iata ca planta s-a adaptat si in Romania. Fructele seamana cu macesele si sunt foarte dulci.

Fructele de goji sunt cautate in special pentru calitatile terapeutice, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale si mentinerea unui nivel scazut al colesterolului.

Ele sunt si un bun antioxidant si au un continut urias de vitamina C, chiar mai mare decat al maceselor, catinei si al merisoarelor.

Si tot la capitolul fructe exotice, Romania exporta anual 50.000 de tone de migdale.

Si alte fructe, precum banana nordului sau kiwi, sunt cultivate la noi, deocamdata doar pe 500 de hectare, adica unu la suta din suprafata agricola.


Category: Aparitii media, goji, In presa, Plante

Comments are closed.