Despre plante goji : generalitati, recomandari, intretinere, taieri, randament

Goji este un arbust rezistent si nepretentios care se cultiva relativ usor. Planta prefera zonele cu grad total de expunere solara si un grad moderat de umiditate a solului, rezistand si la seceta excesiva si soluri nisipoase.


Productivitatea plantei este maxima in solurile bine drenate, dar cu umiditatea necesara. Cresterea plantei Goji nu presupune dificultati, aceasta rezistand cu succes la temperaturi scazute de -23oC (in primii doi ani) si pana la -30oC dupa aceea iar maximele suportate sunt pana la +38 - 40 grade Celsius.


Goji incepe sa infloreasca cel mai devreme in mai si sa rodeasca din iunie pana in noiembrie, in functie de soi , avand in acelasi timp boboci, flori, fructe verzi si fructe coapte.


Florile sunt hermafrodite, pozitionate individual pe ramurile tinere. Rodul semnificativ (2-3kg fruct proaspat / planta) apare la plantele mai mari de 3 ani.

plante goji

Fructificarea Goji la plantele obtinute din seminte este dupa circa 2 – 3 ani, iar din butasi incepand din primul an.
Goji , cunoscut sub denumirea stiintifica de Lycium Chinense si Lycium Barbarum este un arbust din familia Solanaceae (cea din care fac parte si tomatele).
Goji este un arbust cu frunze cazatoare, cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,5 x 2 m, cu viteza de crestere medie de 0,5 m / an la maturitate, in conditii de crestere optime.
In primul rand, pentru a avea o cultura de Plante Goji sanatoasa, cu cele mai mici riscuri si cu un randament crescut trebuie sa urmati toti pasii esentiali in cresterea si dezvoltarea plantei.

Recomandari pentru intretinerea de plante GOJI

Inaltimea ideala a unui arbusti de Goji este de 1,5 - 2m. Orice ramura ce depaseste aceasta inaltime va fi eliminata prin taiere. Pentru a fi stimulata cresterea laterala planta va fi scurtata la 60 cm.
Odata ce am eliminat ramurile de o alta dimensiune decat cea optima va trebui sa lasam unele spatii goale intre bolta si sol. Acestea ar trebui sa masoare intre 35-40 cm.
Acest lucru se obtine prin indepartarea frunzelor, lastarilor si a ramurelor daca este cazul.
Este posibil sa existe si ramuri ineficiente in sensul ca se pot dezvolta destul de rapid in sezonul cald dar cresc foarte drepte si netede de obicei si nu ajuta la formarea estetica a coroanei arbustului Goji. Acestea vor fi eliminate.

Arbustii Goji trebuie sa aiba o forma si structura de baldachin, cu mai multe etaje, in asa fel incat sa poata trece soarele si vantul printre acestea, iar randamentul sa fie unul crescut.
De obicei tunderea ar trebui sa se faca in anotimpul de iarna sau primavara devreme cand planta este in hibernare. Taierea si structurarea acestui arbust este primordiala, atat pentru dezvoltare, randament cat si estetic.

Pentru primul an de dezvoltare

In primul an de crestere a plantei trebuie sa tinem cont de anumiti factori care pot influenta buna crestere si dezvoltare a plantei:
Tulpina principala trebuie sa atinga intre 50-60 cm in functie de locul unde se doreste cultivarea iar aceasta tulpina trebuie sa screasca dreapta, curata, fara nici un alt copil lateral; daca se intampla acest lucru, totusi, si apar si alte ramuri, micute adiacent vor trebui inlaturate.
In momentul in care planta are intre 60-90 cm trebuie sa fie taiat varful tulpinii principale pentru a putea stimula o crestere laterala a ramurilor.
Nu trebuie incurajata ramificarea prin mai mult de 4-5 lastari.
Unul din lastarii care va creste mai frumos, mai drept, gros si sanatos il vom lasa sa creasca ca tulpina principala pentru anul ce va urma.

Anii urmatori

În mod traditional arbustii Goji se curata în timpul iernii sau primavara devreme in perioada de repaos vegetal, pentru a obtine randament ridicat dar o taiere vara este de asemenea indicata pentru realizarea unei forme optime a arbustului.

Exista 2 tipuri de lastari care trebuiesc indepartati:

Lastari care se dezvolta in locul in care a avut loc inlaturarea crengilor. Acestia nu vor dezvolta flori deci nu vor produce fructe. Consuma de obicei hrana de pe alte ramuri si impiedica dezvoltarea corecta a fructelor. Trebuiesc eliminati complet din baza. Cu cat identificam mai repede si eliminam acesti lastari cu atat mai bine pentru arbustii Goji.

Lastari care cresc de obicei unde o radacina a fost taiata sau deteriorata la plantat. In cazul in care nu sunt eliminate la timp, se pot dezvolta intr-un alt arbust Goji iar ingrijirea culturii devine mai dificila.



Randamentul plantaţiei de Goji este de 2250 Kg fructe uscate/hectar la arbuşti de 3 ani şi de 4050 kg fructe uscate/hectar la arbuşti de 5 ani. Sunt cazuri în care producţia de Goji poate ajunge şi la 6000 kg fructe uscate/hectar la arbuşti de 5 ani. Din 4,37 kg de fructe Goji Bery proaspete se pot obtine 1 kg fructe uscate.

La aceste informatii se adauga pretul la care se vinde un kg de fructe uscate Goji, pe piata romaneasca si afacerea pare interesanta. Daca se pot prevedea cheltuielile anuale cu gestionarea acestui tip de bussines, se poate constata ca afacerea este profitabila chiar cu un pret al fructelor mult mai mic.

Aceste informatii sunt vehiculate de majoritatea siteurile celor care vand plante. Adevarul este ca doar cateva persoane care, avand plantatie proprie de cativa ani, au putut sa realizeze cu adevarat cat poate produce o planta adulta.

Randamentul plantaţiei de Goji variază mult în funcţie de selecţia soiul selectat, de modul de îngrijire al plantelor (tăiere, de control eventualelor boli, densitatea de plantare, etc), fertilizarea solului şi de factorii climatici.